Wobec takiej sytuacji swoistym wyzwaniem dla osób skupionych wokół działań na rzecz ograniczania zjawisk niekorzystnych było powołanie Fundacji Na Rzecz Zapobiegania Narkomanii „MARATON” w Głogowie. Wolą fundatorów ustanowiono zakres oddziaływania Fundacji na rzecz społeczności w rozumieniu „zasady pomocniczości” działań nie nastawionych na zysk, a w szczególności:

• upowszechnianie wśród społeczeństwa wiedzy praktycznej i teoretycznej w zakresie uzależnienia od środków zmieniających świadomość,
  • realizacji szeroko pojętej prozdrowotnej profilaktyki czynnej wśród dzieci i młodzieży,
  • wprowadzanie wiedzy teoretycznej i osiągnięć praktycznych w zakresie zapobiegania HIV/AIDS,
  • prowadzenie placówek rehabilitacyjnych /w rozumieniu realizacji procesu terapeutycznego/ dla osób: eksperymentujących, używających jak też nadużywających środków zmieniających świadomość, z uwzględnieniem dzieci i młodzieży,
  • prowadzenie programu postrehabilitacyjnego dla osób, które ukończyły proces resocjalizacji w ośrodkach lecznictwa otwartego /w rozumieniu wsparcia psychologicznego, zajęć terapeutycznych w pracowniach terapii zajęciowej, nauki zawodu, prac sezonowych – zieleni miejskiej etc./,
  • pomocy socjalnej dla rodziców i rodzin osób uzależnionych, bezdomnych, niedostosowanych społecznie,
  • pomocy prawnej, medycznej /w zakresie uzależnień i skutków ujemnych zdrowotnie – między innymi objawów wirusa HIV/,
  • pomocy prawnej, psychologicznej i terapeutycznej dla osób, wobec których stosowano przemoc fizyczną i psychiczną, jak również wsparcie prawne, psychologiczne i terapeutyczne dla ich najbliższych,
  • edukacji społeczności lokalnych w zakresie aktualnych przepisów prawnych /w rozumieniu rozwiązywania problematyki zjawisk patologicznych/, nowości „sceny narkotycznej”, budowania systemów sieci lokalnych, „ruchów samopomocowych”, interdyscyplinarnych umiejętności tworzenia „wspólnoty interesów” pomiędzy władzą samorządową, państwową a organizacjami pozarządowymi,
  • organizowaniem imprez kulturalnych, sportowych i rekreacyjnych promujących zdrowy styl życia,
  • organizowaniem konferencji, sympozjów naukowych, szkoleń tematycznych, obozów terapeutycznych / dla dzieci, młodzieży i dorosłych/,
  • gromadzeniem środków finansowych na rzecz zapobiegania zjawisk niekorzystnych społecznie – pochodzących z darowizn oraz działalności gospodarczej/.

3. CZYM MOŻEMY SIĘ POCHWALIĆ

W ciągu istnienia ośmiu lat Fundacji „MARATON” w Głogowie udało nam się skupić wokół siebie osoby, którym nie jest obojętny los drugiego człowieka, a idea niesienia pomocy jest celem nadrzędnym.

W zamian umożliwiono im rozwijanie się intelektualne, podnoszenie kwalifikacji zawodowych i doskonalenie umiejętności „warsztatu pracy” – wszystko po to, aby móc skuteczniej i efektywniej realizować założenia programowe na rzecz środowiska społeczności lokalnej.

Ponadto możemy się pochwalić:

1/ Realizacją różnorodnych programów profilaktycznych na rzecz dzieci i młodzieży w zakresie:

• uwrażliwienia ich na otaczającą rzeczywistość, komunikacji międzyludzkiej, tolerancji i poszanowania drugiego człowieka,
  • zachowań asertywnych, kreowania prozdrowotnych postaw wśród rówieśników,
  • wyrażania swoich myśli i uczuć wobec drugiego człowieka w taki sposób, aby nie naruszać jego godności, nie okazywać im agresji
  • pokazywania alternatywnych sposobów spędzania wolnego czasu kreując prozdrowotny styl życia bez środków zmieniających ich świadomość,

2/ Realizacją różnorodnych programów edukacyjnych oraz szkoleniowych na rzecz dzieci i młodzieży w zakresie:

• przyswojenia podstawowych umiejętności psychologicznych pozwalających funkcjonować w trudnych sytuacjach życiowych,
  • nabycia podstawowych umiejętności formułowania swoich potrzeb wobec najbliższych bez okazywania zbędnych emocji,
  • tworzenia enklaw „liderującej” młodzieży w środowiskach rówieśniczych: szkolnych i poza szkolnych, tzw. „grup młodzieżowych” – wyłaniając spośród nich osoby do miana „lidera” promocji zdrowia,
  • ćwiczenia podstawowych technik asertywnego zachowania się w zakresie stanowienia i obrony swoich praw: odmawiania, żądania, wyrażania opinii i uczuć zarówno negatywnych jak i pozytywnych,

3/ Realizacją różnorodnych programów edukacyjnych i szkoleniowych na rzecz środowiska: pedagogów szkolnych i nauczycieli szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych w zakresie:

• rozpoznania aktualnej „sceny narkotycznej” w Polsce, jej skutków społecznych i aktualnej „mody brania” wśród dzieci i młodzieży,
  • umiejętności rozpoznawania objawów: eskperymentowania, używania i nadużywania wśród uczniów środków zmieniających świadomość,
  • pokazania różnorodnych form i metod pracy z dziećmi i młodzieżą w kontekście rozwojowo-edukacyjnym promującym zdrowy styl życia w ramach autorskiego programu,

4/ Realizacją zadań profilaktyczno-edukacyjnych na rzecz rodziców dzieci i młodzieży szkół podstawowych i ponadpodstawowych w zakresie:

• wzmacniania kompetencji wychowawczych rodziców – „dysfunkcja czy problemy wychowawcze”,
  • rozpoznawania objawów eksperymentowania, używania oraz nadużywania środków zmieniających świadomość w środowisku i rodzinie,
  • radzenia sobie z problematyką narkotyku w rodzinie – wydarzenie i co dalej? – gdzie szukać pomocy,

5/ Realizacją programu terapeutycznego w ramach wczesnej terapii dla dzieci i młodzieży /w przedziale wiekowym 8 – 20 lat/ w zakresie:

• utworzenia na bazie pomieszczeń przy ul.Sikorskiego 13 placówki rehabilitacyjnej dla osób poszukujących swojego miejsca w życiu /mających problemy związane z dojrzewaniem, akceptacją w grupie i rodzinie, eksperymentujących i używających środki zmieniające świadomość/,
  • realizacji zadań programowych terapii wspierającej proces oddziaływania psychologicznego na osoby, które borykają się z problemem zaburzeń o charakterze neurotycznym i depresyjnym,

6/ Realizacją programu terapeutycznego wspierającego proces resocjalizacji / dziecka/ ukierunkowany na rodzinę w zakresie:

• wyciszenia emocji „rodzinnych” z uwagi na fakt „ujawnienia się problematyki dysfunkcyjności w rodzinie”,
  • pogłębianie wiedzy na temat mechanizmów uzależnienia oraz współuzależnienia w rodzinie,
  • poprawy funkcjonowania osobistego w obszarze problematyki uzależnienia w rodzinie i środowisku,

7/ Realizacją programu na rzecz osób pokrzywdzonych z uwagi na przemoc w rodzinie, w zakresie:

• poradnictwa prawno-medycznego w ramach telefonu zaufania „Niebieska Linia”,
  • wsparcia psychologicznego dla ofiar przemocy w ramach terapii indywidualnej,

8/ Realizacją programu na rzecz osób bezdomnych, dysfunkcyjnych, społecznie nieprzystosowanych w zakresie:

• utworzenie placówki przy ul.Spadzistej 13 na prawach domu hostelowego /dla 11 pesjonariuszy/,
  • wdrożenia programu terapeutycznego dla pensjonariuszy /wsparcie psychologiczne, opieka sanitarna i medyczna/,
  • terapii wspierającej dla „neofitów” – osób które powróciły na teren miasta Głogowa,

9/ Realizacją zadań z zakresu organizacji konferencji, seminariów naukowych, festynów promocji zdrowia oraz szkoleń dla profesjonalistów w określonych obszarach tematycznych:

• ograniczania zjawiska narkomanii w kontekście nowych /doświadczeń/ rozwiązań krajowych i międzynarodowych „Światowego Dnia Zapobiegania Narkomanii” oraz „Międzynarodowego Dnia AIDS”,
  • promujących zdrowy styl życia wśród dzieci i młodzieży,
  • spotkań społeczności terapeutycznych /profesjonalistów/ krajowych i zagranicznych,
  • treningów terapeutycznych dla profesjonalistów krajowych i zagranicznych,
  • treningów warsztatowych dla psychologów, oficerów i kadry MON,
  • rozpoznania zjawiska narkomanii w środowiskach lokalnych, współpracy na poziomie: organizacje pozarządowe, a organy administracji państwowej w rozumieniu działań Policji Państwowej,

Kto nam zaufał powierzając różne zadania:

• Biuro ds. Narkomanii przy Ministerstwie Zdrowia i Opieki Społecznej,
  • Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej,
  • Ministerstwo Obrony Narodowej,
  • Główna Komenda Policji,
  • Wojewódzki Zespół Opieki Społecznej,
  • Pełnomocnik Rządu ds. Kobiet i Rodziny,
  • Urząd Miasta w Głogowie.

Z kim współpracujemy:

• Towarzystwem Rodzin i Przyjaciół Dzieci Uzależnionych „Powrót z U”
    /Zarządem Głównym Towarzystwa i Oddziałem Wojewódzkim w Głogowie/,
  • Polskim Towarzystwem Psychologicznym,
  • Polską Fundacją „Res Humanae”,
  • Polskim Stowarzyszeniem Profesjonalistów „Wspólna”,
  • Stowarzyszeniem Na Rzecz Forum Inicjatyw Pozarządowych,
  • Europejską Federacją Społeczności Terapeutycznej – EFTC,
  • Federacją Społeczności Terapeutycznych Europy Centralnej i Wschodniej – FTCCEE,
  • Światową Federacją Społeczności Terapeutycznych – WFTC.

Reasumując powyższe /retroskopię 18 lat działalności/ uznać możemy, iż wysiłek wielu osób zaowocował wynikami wymiernymi choćby w liczbach bezwzględnych co do udzielonych porad i interwencji: kilkaset osób /z terenu całego kraju/ skorzystało z pomocy bezpośredniej, kilkaset osób skorzystało z prowadzonych zajęć terapeutycznych /wspierających, motywujących i wyciszających emocje/.

Oddziaływania pośrednie w zakresie profilaktyki objęły kilku tysięczną rzeszę mieszkańców całego kraju, w szczególności województwa dolnośląskiego. Zakres oddziaływania, formy i metody prowadzonych szkoleń znalazły uznanie u ponad dwóch tysięcy słuchaczy.

Profesjonalizm, sumienność i rzetelność w sposobie organizacji i przebiegu konferencji, sympozjów naukowych, szkoleń i warsztatów dostrzegli uczestnicy krajowi i zagraniczni w dwudziestu sześciu przypadkach.

Dzisiaj już wiemy, że ów dorobek znalazł uznanie w wielu instytucjach i organach adminisytracji państwowej – dowodem czego jest powierzenie nam od stycznia 1999 roku zadania o znaczeniu krajowym. Mianowicie wytypowano naszą placówkę do ubiegania się o miano ‘CENTRUM KOMPETENCYJNEGO’ działającego na rzecz przede wszystkim środowiska lokalnego, a jednocześnie mogącego służyć swoim doświadczeniem innym placówkom o podobnym charakterze oddziaływania w kraju.

Uznajemy, iż owa propozycja jest swoistym wyzwaniem nie tylko dla nas Fundatorów oraz realizatorów poszczególnych zadań programowych, ale także dla obecnych władz samorządowych: gminnych, miejskich i powiatowych. Na pytanie czy jesteśmy przygotowani i na ile kompetentni jako zespół – odpowiedź brzmi TAK – pod jednym warunkiem, jeżeli wspólnie zechcemy tworzyć postawy współpracy na rzecz środowiska miasta, województwa i kraju